perjantai 14. maaliskuuta 2014

Mun keho on ainakin mun temppeli.

Opiskeluistani on parhaillaan menossa työharjoitteluvaihe, joka tapahtuu sairaalaympäristössä. Sairaala on siitä mielenkiintoinen paikka harjoittelulle, että potilaiden syyt sairaalaan joutumiseen vaihtelevat suuresti. Kuitenkin valitettavan paljon tulee vastaan itse aiheutettuja, ns. elintavoista johtuvia vakaviakin sairauksia, mistä potilas kärsii nyt lopun ikäänsä. 

Esimerkiksi tupakoinnista aiheutuvia, myös kuolemaan johtavia sairauksia on lukemattomia ja alkoholi aiheuttaa vuosittain joka kuudennen työikäisen miehen (ja rintasyövän jälkeen joka 10. naisen) kuoleman liitännäissairauksista puhumattakaan. Uskoakseni tämä on kaikille ihan tuttua faktaa. Mielestäni kyse ei olekkaan siitä etteivätkö ihmiset tietäisi näitä surullisia tilastoja, vaan välinpitämättömydestä tai epäuskosta että omalle kohdalle voisi koskaan sattua mitään niin vakavaa. 

Kuva: Google kuvahaku

Nuoremmalla iällä minunkin oli hirvittävän vaikea osata arvostaa omaa terveyttäni, vaan lähinnä pidin sitä itsestäänselvyytenä. Kuitenkin näin iän sekä opiskeluvuosien karttuessa ja fysiologian tietämykseni (edes vähän) syvetessä on arvostus omaa kehoa kohtaan noussut huimasti. Ihmisen sydän esimerkiksi alkaa sykkimään noin kolmen viikon ikäisellä sikiöllä ja se jatkaa sykkimistään tauotta elämän loppuun saakka, eli keskimäärin noin 3 miljardia kertaa. Minä ainakin haluan antaa sydämelleni kaikista otollisimmat olosuhteet sykkiä ja omilla tietoisilla valinnoillani voinkin siihen vaikuttaa.

Siksi tämä nk. "fitness-buumi" on mielestäni enemmän kuin tervetullutta ja ihmettelenkin suuresti, että minkä ihmeen vuoksi oman kehon arvostusta ja terveellisempiä elintapoja kuitenkin kritisoidaan ja pidetään ärsyttävänä niin mediassa kuin henkilökohtaisissa blogeissa? Eikö nimenomaisesti ole hyvä asia, että nuoretkin oppivat arvostamaan jo aikaisessa vaiheessa terveyttään ja urheilevat esimerkiksi sen ainaisen ryyppäämisen sijaan? Ja jos tämän ilmiön sivuseurauksena tulee otettua parit selfiet salin pukkarissa, niin ketäs se nyt oikeasti haittaa? 

Kuva: Googlen kuvahaku

Fitnesstä verrataankin narsismiin ja väitettä perustellaan sillä, että kaikki elämässä pyörii enää oman kropan ympärillä. No, se oma kroppa nyt kuitenkin sattuu olemaan se ainut paikka missä pitää koko elämä viettää, joten mielestäni se on suorastaan jokaisen velvollisuus pitää siitä huolta. 

Toki toivottavaa on, että elämässä on muutakin kuin vaikka bodaaminen, mutta uskallanpa väittää, että välinpitämättömyys omaa kehoa kohtaan on myös epäsuorasti välinpitämättömyyttä läheisiä sekä koko yhteiskuntaa kohtaan. Vai haluaako joku tieten tahtoen esimerkiksi parisuhteeseen todella sairaan ihmisen kanssa? Tuskin. Itsestään huolehtiminen on mielestäni myös siis elinkumppanin kunnioittamista, ja niiden terveellisempien valintojen kautta luulisi yhteisten vuosienkin pitenevän. Itseaiheutettujen elintapasairauksien väheneminen myös säästäisi muutaman vuodepaikan sairaalasta, ja mahdollisesti ehkäisisi sairaseläkkeelle jäämisen riskiä, joten myös yhteiskuntaa ajatellen tämä olisi toivottavaa. 

(C) Tommi Mankki

Joten olkoon jokainen juuri niin fitness kun ikinä haluaa ja nauttikoon terveydestään. Itse ainakin aion rakastaa kroppaani ja pitää siitä mahdollisimman hyvää huolta, oli se muiden mielestä ärsyttävää tai ei. Ja toivon vilpittömästi, että mahdollisimman moni muukin tekisi niin.

-M


9 kommenttia:

  1. Eksyin blogiisi ja pikaselauksella vaikutti tositosi kiinnostavalta, ja paljon samoja mielipiteitä ja ajatuksia löytyy myös tämän fysioterapiaopiskelijan päästä :) saat minusta ehdottomasti uuden lukijan!:)

    http://hyvanmielanajatuksia.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla! Tervetuloa ja toivottavasti viihdyt hölmöjen juttujeni parissa! :)

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus Maiju :) Itekin heränny tähän terveyden vaalimis-asiaan vasta viime vuosina ja etenkin just koulun myötä, oikein hirvittää miten huonosti aiemmin on tullu kohdeltua omaa kroppaansa (ja mieltänsä myös :D).. Jos pitää ruveta toisten päivityksiä facebookissa tai blogeissa tai instagrameissa ruotimaan, niin ite ainakin ruodin asian niin, että terveyttään vaalivia ja sitten vaikka niitä saliselfieitä postaavat saa mun silmissä paremman leiman ku ne, ketä se tuntuu niin hemmetisti ärsyttävän ja jotka siitä sitten aina valittaa. Tai ne, ketä krebaa pitkin kyliä kaikki viikonloput. Toki se on heidän henkilökohtanen päätös siinä missä terveyden vaaliminen tai mikä muu tahansa, enkä siitä tätä enempää tuu koskaan avautuun facessa tai blogissa tai muuallakaan. Toivottaan, että mahdollisimman moni ymmärtäisi oman terveytensä merkityksen, ennen kuin sen menettää :)

    VastaaPoista
  3. Maiju moi, ja hyviä pointteja! Vaikka mä lähestynkin tätä samaa aihetta joogan kautta, oon silti ns. ideologisesti samoilla linjoilla. Mäkin joogaan, koska siitä tulee hyvä olo, fyysinen habitus kohenee ja oma fysiikka kehittyy, ja hyvästä olosta tulee myös hyvä mieli. Nämä on kaikenlisäksi ihan ns. itsestään selviä ja maalaisjärkeen käyviä pointteja --siksi tuntuukin niin surulliselta että moni jää jumiin johonkin itseään vahingoittavaan tapaan, rutiiniin, elämään. Tää sun fitness ja mun jooga on ruokatottumuksien, liikkumistyylin ja varmaan filosiankin puolesta eri planeetoilta, mutta kyllä musta me ollaan vielä kierretään samaa aurinkoa, kun kiinnostus on kuitenkin hyvinvoinnissa --sekä omassa, että muiden!

    Näytetään esimerkkiä omalla tyylillä ja nautitaan elämästä näissä kehoissa. Tsemppiä!

    Ai joo ja kyllä mäkin otan niitä selfieitä, yoga-style ja ajastimella! Ja kyllä mä ainakin ihailen miten omat asanat ja kehon linjaukset kehittyy. Sehän on ihan mieletöntä miten uskomaton mekanismi ihmiskeho on, ja meille kaikille on tosiaan annettu yksi koe-kappale, josta pitää huolta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että myös muiden kuin bodylajien edustajista löytyy samalla tavalla ajattelevia! :)

      Ja niinhän se on että laji kuin laji, niin onhan se itsensä kehittäminen hienoa ja sittä saa ja pitääkin olla ylpeä!

      Mukavaa jatkoa sinulle !:)

      Poista
  4. Kyllä tähän maahan fitnestä mahtuu vaikka kuinka paljon ja vielä lisääkin. Mietin vaan tuossa, että voisko se olla jotenkin muista tavallaan pelottavaa jos joku niin kovin innostuu jostain asiasta ja elää sitä? Itsestään huolehteminen on parasta mitä voit itsellesi tehdä ja totta tosiaan on ihan sama jos joku siitä haluaa selfien pukkarissa ottaa.
    laittelee ihmiset kuvia itsestään baarissa juhlimassakin ja jotkut lähes joka viikonloppu, enkä mä sano kenellekään että lopeta :)
    Mulla ainakin salimatkat alkoi siitä että halusin voida paremmin ja kuinka huonossa kunnossa olisinkaan jos silloin en sitä valintaa olisi tehnyt... silloin ei selfieitä saanut pukkarissa kun puhelimet oli niin aatamin aikaisia, mutta se näky ei olis varmaan nyt katseltuna kovinkaan ihana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No samaa mieltä! :)

      Ja voihan se olla niinkin, että kun joku todella löytää "oman juttunsa" niin muista se saattaa tuntua jotekin pakkomielteiselle?

      Ja hyviä pointeja muutenkin, erityiesti tuo baarikuvien otto!

      Mutta nautitaan me tästä meidän fitneksestä ihan täysin rinnoin! :)

      Poista
  5. Tosiaan, fitnesbuumi. On hieno juttu, että nuoret (ja ylipäätään kaikenikäiset) kiinnostuvat itsestään huolehtimisesta ja terveistä elämäntavoista, olkoon se sitten fitneksen kautta. Mutta kyllä ne jatkuvalla syötöllä puskevat selfietbelfiet etc alkaa jo oikeesti tympimään. Persettä peiliin ja duckface, ai että. Enkä nyt sano että kaikki niin tekis, mut valitettavan moni. En vaan jaksa ymmärtää itsensä kuvaamisen buumia, vaikka sitten tervehenkisen harrastuksen varjolla.

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristit päivääni kommentillasi! :) En kuitenkaan käsittele henkilökohtaista elämääni kommenttiboksissa, joten mikäli tarvetta ilmenee kysellä jotakin siihen liittyvää, laitathan minulle ennemmin sähköpostia osoitteeseen starsinhereyesblog@gmail.com kiitos! :)